De geschiedenis van aceto balsamico gaat terug tot het jaar 1077, waarin de Duitse keizer Hendrik III zijn bekende gang naar Canossa maakte. Toen hij aankwam vroeg hij als eerste om een flesje ‘laudatum acetum’: de roemruchte aceto balsamico uit de regio Reggio Emilia.

De druiven uit dit gebied waren te zuur om er wijn van te maken en zoetstoffen zoals honing waren schaars. De adellijke families vonden daarom een andere bestemming voor hun oogst en kookten de most van overrijpe druiven in tot een dik vocht dat ze jarenlang op tochtige zolders lieten rijpen in houten vaten. Door verdamping, veroudering en het gebruik van verschillende houtsoorten ontstond er een aromatische en smaakvolle zoetzure vloeistof.

Van deze traditionele kostbare productiemethode wordt steeds vaker afgeweken. Druivenmost wordt vervangen door wijnazijn of een concentraat van druivenmost en er wordt karamel toegevoegd als kleur- en zoetstof.

San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto wordt volgens de oude methode gemaakt van zuivere druivenmost van de typische druivensoorten trebbiano en lambrusco die afkomstig zijn uit de provincie Modena. De ingekookte most wordt 8 jaar natuurlijk gerijpt op houten vaten van de zomereik en bevat geen enkele toevoeging.

San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto heeft een diepbruine glanzende kleur, is stroperig en heeft een aanhoudende geur en intense smaak, waarbij zoet en zuur perfect in balans zijn. Enkele druppels volstaan om de smaakintensiteit van zowel koude als warme gerechten te verhogen.

san_mauro_aceto_100ml