Citroenolie zorgt voor hoofdbrekers

Come stai? Tutto bene?

Nog even en het is zover. Over een maand beginnen we met de olijvenoogst en het belooft een prachtig jaar te worden.
Hoewel de bomen niet overvol hangen is de kwaliteit fantastisch. Puntgave olijven.
Dit is grotendeels te danken aan de hete droge zomer, waardoor allerlei insecten en schimmeltjes kansloos waren.

De Ascolana olijven heb ik vorige week al geplukt. Deze soort is eerder rijp dan de andere en is vooral geschikt als tafelolijf. Volgens een oud gebruik moet deze soort voor 6 oktober worden geplukt. Ik maak er Olive alla Salamoia van. De bereidingswijze komt er kort gezegd op neer dat de olijven 28 dagen onder water staan, dat je elke dag ververst. Daarna zet je ze onder zout water. Na 6 maanden zijn ze overheerlijk.

Ondertussen zit ik mij suf te peinzen over de productie van nieuwe citroenolie. De eerste batch van 720 flessen die ik in mei heb gemaakt, had ik na 3 weken al uitverkocht en nu ligt er een stapel bestellingen, die ik pas kan leveren als ik weer nieuwe olijfolie heb.

Zoals je weet maak ik de citroenolie van het gele van de citroenschil, dat ik in de olijfolie leg. Als de etherische citroenolie door de olijfolie is opgenomen haal ik de schillen er weer uit. Wat ik niet kan gebruiken zijn het citroensap en de in olie gedrenkte schillen. Dit zijn echt enorme hoeveelheden als je bedenkt dat ik voor 250 ml citroenolie minimaal 4 grote Sorrento citroenen nodig heb.

De vraag is nu: wat doe ik met 100 liter citroensap en de in olie gedrenkte citroenschillen? De meest voor de hand liggende oplossingen zijn nauwelijks haalbaar, want het is te weinig om er een heel nieuw product van te gaan maken.

Wat zou jij doen? Heb jij een haalbaar idee?

Ik hoor graag.

Un caro saluto,
Alie