De bittere sinaasappel

Come stai? Tutto bene?

In Nederland mag het dan flink vriezen, maar hier in Italië is het pas echt winters. Het is haast niet te geloven, maar we zijn hier vannacht compleet ingesneeuwd en de voorspelling is dat het 12 graden gaat vriezen.

Ik hoop zo dat het meevalt en dat de temperatuur niet onder de -5 graden komt, want anders overleven mijn kleine citroenboompjes het zeker niet.

We hebben ze daarom gisteren nog eens extra in doeken ingepakt. Vervolgens heb ik de sinaasappelboom geplukt, want die verdraagt ook niet veel kou. Het was een enorme voldoening om de boom zo vol te zien hangen, want ik heb hem al meer dan 10 jaar en hij kwam eigenlijk nooit echt op gang. Meestal zit er niet veel meer aan dan een handvol sinaasappels, maar nu hangt hij vol. Doodzonde dus als ze zouden bevriezen.

Die hoeveelheid sinaasappels stelt mij natuurlijk wel voor de vraag wat ik er mee ga doen. Het zijn ‘arance amare’, bittere sinaasappels. Ze zien er niet uit, zijn bitter en stug, maar het is een echte delicatesse.

Je kunt er heerlijke marmelade en sinaasappellikeur mee maken, maar wat ik mij nu afvraag is of ze ook geschikt zijn om er ‘olio all’arancia’, sinaasappelolie, van te maken.

Wat let mij eigenlijk om dat te gaan proberen? De komende week zijn we toch in de fabriek aan het werk om olijfolie te bottelen en hazelnootpasta te maken. Een mooie gelegenheid dus om tussendoor proeven te doen met de bittere sinaasappels.

Het zou fantastisch zijn als het zou lukken, want er zijn zoveel heerlijke gerechten met sinaasappelolie. Wat te denken van een carpaccio van vis of vlees met sinaasappelolie of van geroosterde venkel met burrata en sinaasappelolie?

Keep you posted.

Un caro saluto,

Alie