De nieuwe oogst is binnen

Come stai? Tutto bene?

Het oogstseizoen is achter de rug en de nieuwe voorraad olie en hazelnootpasta is vandaag aangekomen in Nederland.

Na een vooral chaotisch seizoen heb ik eindelijk even tijd om terug te kijken op de afgelopen maanden. De hazelnootoogst was na jaren weer eens overvloedig en de olijvenoogst viel ondanks alle hoge verwachtingen toch niet erg mee.

De oogstresultaten lijken steeds moeilijker te voorspellen. In Italië wordt deze onvoorspelbaarheid vooral toegeschreven aan het veranderende klimaat. Dit kan er natuurlijk mee te maken hebben, maar het blijft vreemd dat het ene natuurproduct het dan wel weer goed doet en het andere juist niet.

Niet alleen onder boeren zijn weer en klimaat het gesprek van de dag, maar ook de schaapherders doen mee. Ze klagen over de kwaliteit van het gras, dat door de snelle afwisseling van regen en zonneschijn onvoldoende kracht zou ontwikkelen en de schapen het gras niet meer lekker vinden. Hierdoor raken ze ‘ondervoed’ en is de kwaliteit van de melk en de kaas niet meer zoals vroeger.

Met al deze groeiende onzekerheden ben ik weer intens blij dat ik voldoende overheerlijke olie en hazelnootpasta heb kunnen maken. Dit wil ik je natuurlijk graag laten proeven.

Un caro saluto,
Alie