Olijfolie in de lift

Come stai? Tutto bene?

Hier in de Sabijnse heuvels is de olijvenoogst achter de rug. De nieuwe olie is gebotteld en op weg naar Nederland. Het was een fantastisch jaar, beter nog dan 2012, het beste oogstjaar in de geschiedenis van San Mauro. Nog niet eerder heb ik een zuurgraad gemeten van 0,03% en nog niet eerder was er geen enkele batch met een zuurgraad boven de 0,15%. Je proeft het. De zuiverheid. Je proeft ook de hoge polifenolen, die zorgen voor het peperige in de keel.

Gelukkig heb ik een aantal trouwe boeren van wie ik de olijven al jaren afneem, maar anders was het lastig geworden dit jaar. Er is een ware run op de Sabijnse olijfolie ontstaan en de lokale bevolking is aan het hamsteren geslagen onder het motto: je weet maar nooit hoe het volgend jaar is.

Goed nieuws, want daardoor raken de boeren nog gemotiveerder om een mooi product af te leveren. Enkele jaren geleden zag je hier en daar wel verwaarloosde boomgaarden, maar dat is nu verleden tijd. Oude bomen worden helemaal teruggesnoeid en er worden nieuwe olijfgaarden aangelegd.

De voorzitter van de Coldiretti – vergelijk LTO Nederland –  heeft hier net 32 hectare grond in cultuur gebracht en er 6.000 jonge olijfbomen op geplant. Het duurt natuurlijk nog wel even voor dat we hier de vruchten van kunnen plukken, maar het is in ieder geval een mooi perspectief.

De afgelopen weken ben ik ook bezig geweest met onze nieuwe website. Naast het nieuwe design is het bestelproces veranderd, waardoor je eenvoudiger online kunt bestellen. Ik nodig je graag uit om de nieuwe website te bezoeken.

 

Tot slot wens ik je een hele feestelijke decembermaand.

Un caro saluto,

Alie