Oogst 2019

Come stai? Tutto bene?

Het is al weer een hele tijd geleden dat je iets van mij hebt gehoord. De mail als communicatiemiddel is een beetje uit de gratie geraakt en daar heb ik mij maar op aangepast. Toch wil ik je graag laten weten dat er fantastische nieuwe olie zit aan te komen.

Hier in de Sabijnse heuvels zijn wij vorige week al met de oogst begonnen. Na twee magere jaren zitten mijn bomen nu eindelijk weer eens vol met prachtige gave olijven. Dit jaar zijn we vroeger dan anders begonnen met oogsten, want door het schitterende weer van de afgelopen weken is het rijpingsproces erg hard gegaan.

 

Het olijvenbedrijf blijft overigens een behoorlijk hachelijke aangelegenheid. Bij mij hangen de bomen nu vol, maar bij mijn buren is geen olijf te zien. Natuurlijk ligt het aan de wijze waarop de bomen worden onderhouden, maar dat is het niet alleen. Ook als je op het juiste moment en op de juiste manier snoeit en goed bemest is het niet gezegd dat je altijd succes hebt.

Het is bij mij in de tuin dit jaar echt een feest. Vorig jaar ben ik begonnen met het aanleggen van een moestuin en een kruiden- en een eetbare bloementuin. De moestuin heb ik aangelegd op de plaats waar wij jarenlang ons tuinafval hebben gestort. Je kunt je geen vruchtbaarder stukje grond voorstellen. Alles groeit en bloeit daar volop zonder enige kunstgreep.

 

Overvloed van alles dus. Als beginnende moestuinierster heb ik mij er helemaal op gestort en ik heb nu een provisiekast vol jams en marmelades van abrikoos, van groene en van rode tomaat, rode ui met balsamico, groene paprika en daarnaast een vriezer vol sauzen. Te gek lekker allemaal. Mocht je ook eens zin hebben om een marmelade van welke groente dan ook te maken, kijk dan voor de lekkerste recepten op www.giallozafferano.it.

De nieuwe olie is volgens plan beschikbaar vanaf half december, maar ik mail de exacte datum nog.

Cari saluti,

Alie