Puntgave Oogst

Come stai? Tutto bene?

Het is zover. De olijvenoogst is in volle gang en de eerste liters olie zitten in het vat. Het beloofde een prachtig oogstjaar te worden en dat is het ook.

De volumes zijn laag, maar de kwaliteit is fantastisch en de opbrengst per kilo hoog. De olie is dit jaar echt lekker bitter-peperig. Meer dan een geroosterd broodje, olie en tomaten heb ik niet nodig voor een overheerlijke maaltijd.

Ik heb erg veel reacties gehad op mijn vorige brief waarin ik vroeg of je mij kon helpen met het vinden van een bestemming voor het citroensap en de in olie gedrenkte schillen. Zoveel reacties, dat ik niet iedereen persoonlijk heb kunnen antwoorden. Hierbij een greep uit de voorstellen: limoncello, marmelade, sap als schoonmaakmiddel, citroenazijn, limonade, konfijten, crème voor risotto. Erg leuk allemaal.

Veel topkoks lieten mij weten graag te willen experimenteren met de citroenschillen. Ik heb daarom als eerste stap besloten de schillen in glazen potten te doen en ze aan geïnteresseerde chefs te geven. Mocht je ook een proef willen doen, laat mij dit dan even weten. Ik stuur je dan een pot mee bij een bestelling.

Tussen de bedrijven door ben ik gisteren ook begonnen met het plukken van de granaatappels, die er dit jaar in overvloed zijn. Ook hier heeft het warme droge weer gezorgd voor overheerlijke vruchten. Naast mijn dagelijkse glas granaatappelsap, doe ik de pitjes in de yoghurt en over de salade. Verder hoop ik een mooi recept te vinden om ze te conserveren, zodat ik er langer plezier van kan hebben.

Zodra we de oogst achter de rug hebben en de nieuwe productie is gebotteld hoor je weer van mij.

Un caro saluto,
Alie